Utilizarea produselor farmaceutice pentru a trişa în evenimentele sportive nu este un fenomen nou.
Epoca moderna a adus cu ea o creştere explozivă a modurilor în care un sportiv poate obţine o falsă victorie. Descoperirile din biochimie, medicină şi alte domenii, au adus beneficii extraordinare umanităţii.Din păcate mulţi sportivi au abuzat de aceste descoperiri în cursa ”victoriei cu orice preţ”. Un articol recent scris de doctorul Timothy Noakes (Tainted Glory – Doping and Athletic Performance) ne arată profunzimea acestei probleme. În cartea lui doctorul prezintă mai multe tipuri de substanţe dopante dar noi o sa ne concentrăm asupra eritropoietinei.

Eritropoietina (abreviata EPO) este un produs relativ nou apărut. EPO este o proteina hormonală produsă de rinichi. După ce este eliberată în sânge această proteină stimulează producţia de celule rosii. În medicină EPO este folosită pentru a trata anumite forme de anemie (ex. în cazul problemelor renale). Logic, deoarece EPO accelerează producţia de celule roşii, el creşte şi capacitatea de oxigenare a organismului, lucru care face ca rezistenţa unu sportiv la efort să crească.
„Blood doping”, cum este numit, este procesul prin care se măreşte artificial numarul de celule rosii din sânge cu scopul obţinerii performanţelor sportive. În trecut acest lucru era obţinut prin transfuzie. Atletul „dona” o unitate de sânge care era depozitată şi după 3 săptămani, când organismul refăcea rezerva de sânge, se făcea transfuzia înapoi în corp. Acest lucru se făcea de obicei înaintea unei curse oferind un surplus de globule roşii sportivului. Procedura a fost interzisă nu doar pentru că este incorectă dar mai ales pentru că este extrem de periculoasă.

EPO a adus la un alt nivel dopajul. Nu mai este nevoie de transfuzie, o injectie cu eritropoietina şi nivelul eritocitelor (celule rosii) creşte rapid.
Până de curând EPO nu putea fi depistat deoarece substanţa creată artificial era identică cu cea produsă de corpul uman. Singura metodă care exista era măsurarea nivelului hematocritelor din corp. Dacă acestea erau la un nivel de peste 50% sportivul era descalificat.Foarte mulţi atleţi alegeau să folosească această substanţă şi să controleze nivelul hematocritelor pentru a fi exact sub limita maximă deoarece nu exista nici un risc de a fi prinşi.
În lumea ciclismului a existat un dezastruos an 1998, când doctorii echipei Festina au fost prinşi cu câteva sute de doze de EPO în maşină. În acel an aproape 50% din echipe au renunţat la cursă (o parte deoarece trişau, o parte ca şi măsură de protest).

Din fericire noile metode de testare au reuşit să ajungă din urmă descoperirile medicinei. Există acum un test al urinei care detectează dacă în organism există EPO sintetic (cum am spus aceasta era marea problemă, diferenţierea produsului sintetic de cel creat de corpul uman). Acest test este acum standardizat şi a fost folosit şi la Jocurile Olimpice de la Beijing. De la implementarea acestui test au fost depistaţi pozitiv extrem de mulţi sportivi dar nu trebuie să considerăm lupta încheiată. Întotdeauna va exista un alt produs farmaceutic sau genetic care aşteaptă să fie folosit pentru îmbunătăţirea performanţelor sportive.

De ce este periculor EPO?

EPO şi transfuziile de sânge sunt periculoase deoarece cresc vâscozitatea sangelui.
În mod normal sângele este format din celule roşi /albe şi plasmă(apa, proteine, etc).
Procentajul din sange ocupat de celulele rosii este denumit hematocrit.
Un hematocrit mic înseamnă un sânge diluat (subţire) iar un hematocrit mare însemnă un sânge gros (vâscos). Peste un anumit nivel al hematocritului sângele se poate îngroşa atat de mult încat va bloca vasele de sânge din creier producând un atac cerebral. Din păcate acest lucru sa întâmplat cu câţiva atleţi de top care au folosit EPO.

EPO este foarte periculos dacă este folosit de atleţi care se antrenează pentru probele de anduranţă. Un atlet foarte bine antrenat pentru acest tip de probe este mult mai rezistent la deshidratare decât o persoană sedentară. Corpul realizează acest lucru prin mai multe metode dar cea mai importanta este aceea că este capabil să reţină mai multă apă decât în cazul unei persoane obişnuite. În timpul curselor de anduranţă, odată cu apa eliminată din organism prin transpiraţie nivelul hematocritului creşte. Dacă o persoană porneşte în cursă cu un nivel ridicat atunci pot apărea probleme, este o călătorie spre o zona periculoasă (au existat cazuri de sportivi care au murit în mijlocul evenimentului sportiv).
Un alt pericol este ca organismul să înceapă să producă anticorpi împotriva EPO. Sportivul va avea probleme şi va deveni anemic ca rezultat al reacţiei corpului la injecţiile cu EPO .

Sper că acest articol a reuşit să aduca lamuriri în ceea ce priveşte aceasta substanţă. Pe viitor o să încercăm să prezentăm şi alte informaţii legate de substanţele interzise şi problemele cauzate de ele.

15 COMENTARII

  1. Frumos articol. Chiar nu stiam anumite aspecte prezentate. Din pacate, testele anti-doping sunt prezente doar la competitiile de nivel inalt. La noi in tara este doar o poveste.

  2. interesant articolul…. chiar mi-a placut…si adevaru este ca in tara la noi multi atleti se dopeaza, am facut atletism si am vazut ca pe sezon ce trecea deveneau adevarati monstri la 100 m …dar nu vad ptr. ce… ca bani numai zic ca iti dadea federatia 5 milioane daca castigai primu loc…ptr ce sa imi stric organismul…nu merita

  3. „am facut atletism si am vazut ca pe sezon ce trecea deveneau adevarati monstri la 100 m …dar nu vad ptr. ce… ca bani numai zic ca iti dadea federatia 5 milioane daca castigai primu loc” Iti zic eu de ce se indoapa astia cu pastile: ca sa mearga dup’-aia la discoteca si sa omoare oameni in bataie. In Galati a fost un caz in care un student in anul 4 la Academia Navala din Constanta a fost omorat in bataie pt ca l-a intrebat pe unu’ care se uita urat la el „e vreo problema ?”. Pt „tupeul” asta baiatu’ care se uita urat l-a luat la pumni pe student pana i-a rupt gatul, i-a perforat plamanii si i-a tocat rinichii in el…

  4. Marius…
    Nu trebuie sa confunzi eritropoietina cu steroizii sau cu hormonul de crestere. Epo nu te face mai mare.

  5. Cel care face sport si se dopeaza cu substante interzise, acela cu certitudine nu mai este sportiv , ci mai degraba un drogat care face sport. Mare pacat pentru multi sportivi care au ales dopajul…….

  6. si eu fac atletism si cred ca este o prostie sa te dopezi … nu are rost sa-ti strici rinichii ptr 5 milioane …

  7. Nu-ti strici numai rinichii, le strici cam pe toate, asa ca la dracu cu dopaju’ si cu cei care se dopeaza si castiga competitii fara sa merite acest lucru !…….

  8. din pacate multi sportivi se dopeaza.Daca este sa devii mai bun macar sa devii pe propriile puteri.Si apropo uite ce a ajuns lumea sa faca pentru banii.Pentru doar 5 milioane sa-ti distrugi corpul si a mai ales mintea.Nu se merita.

  9. Cand vorbim de ciclismul profesionist, n-ai cum sa fii tot timpul cel mai bun, decat folosind substante interzise. Jaques Anquetil, de 5 ori castigator al Turului Frantei, marturisea: ”Am luat LA BOMBA (amfetamine) de fiecare data cand am avut nevoie. Trebuie sa fii imbecil sau ipocrit ca sa iti imaginezi ca un ciclist profesionist, care ruleaza doua sute treizeci si cinci de zile pe an, se poate mentine in forma fara stimulente.”

  10. In urina finala exista deja hematii.Diferenta intre hematii si eritrocite este hematiile sunt celule mature care nu poseda nucleu iar eritrocitele sunt celule tinere care poseda nucleu.Intrebarea este ce este prezent la nivelul urini daca aceste celule se elimina sub forma de hematii? Si atunci cum realizam ca acel cineva a efectuat aceasta manevra?

  11. Cel mai jenibil e cum incearca tot timpul ”drogati ” sa se scuze ca ei nu iau nimic. Si ii vezi la curse cu termina cu jumate de ora inainte, pe canicula, fara picatura de sudoare sau strop de oboseala…unii zici ca sunt la plimbare…si-ti mai auzi si cate o replica din aia ”ei sunt atrenati , nu ca restul ” Asta e mizeria din sport , si nu doar la noi, din pacate peste tot. Banul ochiul dracului, daca se drogheaza ai nostrii pentru cateva sute de euro :)) cum credeti ca sunt cei alte tari unde sunt premii de sute de mii ?:)) Farmacie scrie pe ei !

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.